Properes activitats

Plantades per a la Pau

Dia: Diversos dies
Lloc: Girona, Figueres i Arbúcies
Organitza: Plataforma Aturem totes les guerres. Comarques gironines

La Plataforma Aturem totes les guerres organitza a Girona, Figueres i Arbúcies diverses ‘Plantades per a la Pau’. 

Totes els dimecres a les 19h a la Plaça del Vi de Girona. Durada: de 10 a 15 minuts. Normalment hi ha algun acte cultural que s’hi afegeix. 

Tots els divendres a les 19h a la Plaça de la vila de Figueres. Durada: 10 minuts. 

Tots els divendres a les 19h a la plaça de l’Ajuntament d’Arbúcies. Durada: 10 minuts. 

V Jornades XCD

Dies: 22 i 23 de maig de 2024
Lloc: Universitat Rovira i Virgili (Campus Catalunya), Tarragona.
Organitza: Federació de la Xarxa de Cooperació al Desenvolupament del sud de Catalunya

Cada any, les Jornades XCD creen un espai de trobada i reflexió entre les entitats, els experts i la universitat on s’aborden temes socials complexos. Enguany, es posarà el focus en abordar les causes fonamentals que hi ha darrere dels conflictes bèl·lics i dels esforços per construir la pau.

Quines guerres hi ha avui al planeta? Qui o què les provoca? Hi ha algun patró que ens ajudi a preveure-les? I què hi passa després, com es reconstrueix un territori post-conflicte?

L’activitat comptarà amb la participació de destacats experts i professionals en diferents àmbits que compartiran els seus punts de vista i experiències en dues taules rodones.

Podeu consultar el programa de les jornades en aquest enllaç. L’entrada és gratuïta i us podeu inscriure en aquest enllaç.

Espiritualitat, pau i compromís social

Dies: 16, 23 i 30 de maig de 2024
Lloc: Biblioteca Central Xavier Amorós, Reus
Organitza: AUDIR, Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós

El Grup de Diàleg Interreligiós i Interconviccional de Reus (GDI-Reus), coordinat per AUDIR, en col·laboració amb Biblioteques Municipals de Reus i Reus Cultura i amb el suport de la Diputació de Tarragona, organitza el cicle ESPIRITUALITAT, PAU I COMPROMÍS SOCIAL:

-16 de maig, 19h: La consciència de l’activista, conferència de Gabriela Serra, mestra, activista i diputada al Parlament de Catalunya (2015-2017). Recentment, ha realitzat una vaga de fam per denunciar el comerç d’armes amb Israel. Benvinguda a càrrec de Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política lingüística.

-23 de maig, 18.30h: Treballar per la pau i la justícia enmig del conflicte, amb Renato Lings, llicenciat en traducció i interpretació i doctor en teologia, vingut des de Madrid, Anthony Khair, online des de Betlem, i amb la participació de membres de l’ONG AFSC des de Gaza.

-30 de maig, 18.30: L’acompanyament a persones sense llar,amb Teresa Masdéu, directora de Casa Misericòrdia, i Laia Besora, coordinadora del Centre Social El Roser.

Acció desesperada per aturar les guerres

Dia: Dijous 23 maig de 2024
Lloc: Portal de la Pau de Barcelona
Organitza: Aturem les guerres

Demanem al Gobierno de España (Defensa, Exteriors, Presidencia) que per contribuir a fer les paus:
• Aturi la compra-venda d’armes amb Israel (i amb tots els con<flictes armats)
• Aturi la cursa d’armaments OTAN-Rússia (i l’increment de la despesa militar)
Demanem al moviment per la pau i a la ciutadania que per contribuir a fer les paus:
• Fem objecció fiscal a la Defensa Militar i financem la Defensa Civil Noviolenta
• Comencem la formació d’una Defensa Civil Noviolenta alternativa a la Defensa Militar Armada

Biblioteques sense Fronteres. Llegir els conflictes, crear Pau

Dies: 23, 29 i 30 de maig
Lloc: Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola
Organitza: Servei de Biblioteques del Departament de Cultura 

La biblioteca de Girona acull diverses activitats dins del cicle ‘Biblioteques sense Fronteres’. El programa inclou:

23 de maig a les 18h – El conflicte Palestina-Israel a través de la novel·la “Apeirògon” de Colum McCann.


29 de maig a les 18h – Com s’expliquen els conflictes? Taller d’anàlisi crítica de mitjans.

30 de maig a les 18h – Plantem un conte! Històries petites per conrear pau.

S’ha completat el cicle amb una guia de lectura i diverses exposicions. En aquest enllaç trobareu més informació. 

Obra de teatre 'En un futur no gaire llunyà?' (títol provisional)

Dies: setembre de 2024
Lloc: Barcelona, Lloret i altres teatres de Catalunya
Organitza: FundiPau

Les actuals guerres a Ucraïna i a la Franja de Gaza (Palestina) han tornat a posar en evidència la inseguretat en l’àmbit global. Aquesta amenaça ens ha d’obligar a repensar models de seguretat que no es basin estrictament en criteris militaristes, sinó en rescatar propostes oblidades, com la “seguretat comuna”, la qual vol resoldre les amenaces tant en l’àmbit global com en el nostre quotidià. Aquesta peça teatral busca la sensibilització i la transformació social, on, a través d’una metodologia participativa ens puguem acostar a missatges sobre models alternatius de seguretat.

Activitats anteriors

Jornada d'educació democràtica i en drets humans per contrarestar el discurs d'odi

Dia: 16 abril de 2024
Lloc: Institut d’Estudis Catalans
Organitza: Associació CATESCO

Jornada amb representants de la UNESCO i experts locals i internacionals d’àmbits molt diversos per abordar el discurs d’odi, el risc potencial dels sistemes educatius en fomentar-lo i els elements clau per abordar-lo des de l’educació, tant des de la pedagogia com des de la política educativa. La UNESCO presentarà la “Recomanació per a l’Educació per la Pau, en Drets Humans i per al Desenvolupament Sostenible” (UNESCO,2023), un acord entre tots els estats membres per forjar la pau duradora a través de l’educació.

Podcast "Drets i en Pau"

Dia: abril 2024
Lloc: virtual
Organitza: FundiPau

Amb la intenció d’explorar nous formats a través dels quals promoure la cultura de pau, la defensa dels drets humans i la justícia global, llancem la sèrie de pòdcasts ‘Drets i en Pau’. Hi analitzem l’estat actual de la pau al món, indagant en com es relaciona amb altres elements de la nostra societat actual.

Diàlegs rurals per la pau

Dia: 2 de maig de 2024
Lloc: Can Grau, Masies de Roda, Osona
Organitza: Miceli Social

Un espai de diàleg i aprenentatge col·lectiu on generar, entre les persones, organitzacions, institucions i pobles, respostes resilients davant els discursos d’odi a les ruralitats. Podeu consultar tota la informació de l’activitat aquí

La societat civil contra l'escalada bèl·lica

Dia: dimecres 15 maig de 2024
Lloc: Col·legi de Periodistes
Organitza: Grup de Periodisme per la Pau

El Grup de Treball Periodisme per la Pau del Col·legi de Periodistes de Catalunya convoca sis representants de la societat civil en un acte per abordar obertament la defensa i promoció de la pau enmig del creixent clima de guerra que caracteritza el panorama internacional. Participen: Laia Marimón (Estibadora, port de Barcelona), Anna Eguiluz (del cos de bombers de la Generalitat), Josep Riera (Unió de Pagesos), Mireia Ros (cineasta), Sor Lucia Caram (monja dominica), una persona per Metges sense Fronteres, Llúcia Oliva (Grup de Periodisme per la Pau). Presenta: Teresa Carreras (Grup de periodistes per la Pau)

A través d’aquest espai convidem totes les entitats i institucions catalanes compromeses amb els valors de la cultura de pau i la justícia socials descrits en la Llei de foment de la pau a sumar-se al Fòrum Català per la Pau.

Aquesta participació es pot portar a terme organitzant i promovent activitats relacionades amb el foment de la cultura de pau (al llarg del 2024 i el 2025).

Les entitats, els col·lectius i les institucions interessats en organitzar activitats en el marc del Fòrum Català per la Pau poden sol·licitar-ho a través del formulari següent.